Predaj vozidiel Volvo
Spoločnosť Volvo Cars začala výrobu plnoelektrického modelu XC40 Recharge

6. Október 2020

PRVÝ PLNOELEKTRICKÝ MODEL

XC40 Recharge je prvým z viacerých plnoelektrických modelov značky Volvo, ktoré sú pripravené na trh, a začiatok jeho výroby predstavuje významný krok smerom k ambícii spoločnosti Volvo Cars znížiť svoju uhlíkovú stopu do roku 2025 o 40 percent. V tom istom roku značka očakáva, že 50 percent jej celosvetového predaja budú tvoriť plnoelektrické automobily a zvyšok hybridy.

Dopyt zákazníkov po modeli XC40 Recharge je silný a hoci knihy objednávok zostávajú otvorené, každé vozidlo naplánované do výroby v tomto kalendárnom roku je už predané. Prvé vozidlá sa majú dodať zákazníkom v Európe koncom tohto mesiaca. Začiatku výroby automobilov pre zákazníkov predchádzalo obdobie príprav, v rámci ktorých závod v Ghente vyrobil obmedzený počet predsériových vozidiel. Cieľom tohto procesu, ktorý predstavuje štandardný postup pre každý nový model, je optimalizovať tok výroby a zabezpečiť špičkovú kvalitu každého vyrobeného automobilu. Všetci príslušní pracovníci výroby zároveň absolvovali intenzívne školenie o bezpečnosti výroby elektrických vozidiel.

„Začiatok výroby modelu XC40 Recharge je pre spoločnosť Volvo Cars aj pre všetkých zamestnancov tu v Ghente významnou príležitosťou,“ uviedol Javier Varela, vedúci medzinárodných priemyselných operácií a kvality. „Ako pokračujeme s elektrifikáciou našej ponuky, závod v Ghente je pre našu celosvetovú výrobnú sieť skutočným priekopníkom.“

Volvo XC40 Recharge je plnoelektrická verzia najpredávanejšieho SUV XC40 – prvého modelu značky Volvo, ktorý získal prestížne ocenenie Európske auto roka. Nový model je postavený na báze kompaktnej modulárnej architektúry (CMA), čo je pokročilá platforma vozidiel vyvinutá spoločne v rámci skupiny Geely Group.

VOLVO XC40 RECHARGE

Model XC40 Recharge s pohonom všetkých kolies ponúka predpokladaný dojazd vyše 400 km (podľa WLTP, Celosvetovo harmonizovaného skúšobného postupu pre ľahké vozidlá) na jediné nabitie a výkon 408 k. Akumulátor sa nabije na 80 percent svojej kapacity približne za 40 minút pri napájaní rýchlonabíjačkou. Nový informačno-zábavný systém s operačným systémom Android ponúka zákazníkom možnosti osobného prispôsobenia, vyššiu úroveň intuitívnosti a zabudovanú technológiu a služby Google, ako je Asistent Google, Mapy Google či virtuálny obchod Google Play Store. Model XC40 Recharge tiež dokáže prijímať väčšie bezdrôtové aktualizácie softvéru a operačného systému. Aj keď nové vozidlo stavia na vynikajúcich bezpečnostných normách pôvodného modelu XC40, konštruktéri spoločnosti Volvo Cars úplne prepracovali a posilnili jeho prednú konštrukciu, aby vyriešili absenciu motora, splnili vysoké bezpečnostné požiadavky značky Volvo a zabezpečili, aby aj v tomto vozidle ľudia jazdili rovnako bezpečne ako v každom Volve.

Akumulátor chráni bezpečnostná klietka zabudovaná uprostred konštrukcie karosérie vozidla. Jeho umiestnením do podlahy vozidla sa zároveň znížilo ťažisko, čo lepšie chráni vozidlo pred prevrátením. V interiéri sa uplatnil inovatívny prístup všestrannej funkčnosti, ktorý zabezpečuje vodičom dostatok úložného priestoru, napríklad vo dverách a v batožinovom priestore. Keďže vozidlo nemá spaľovací motor, poskytuje vodičovi ešte viac úložného priestoru v tzv. „prednom kufri“ pod prednou kapotou.

Zdroj: VolvoCars 2020

Go to Top